• header1.jpg
  • header2.jpg
  • stiahnuť3U.jpg
  • stiahnuť4.JPG
  • stiahnuť5.JPG

Podklad - betónové bločky

Podklad pod bločky


Príprava terénu pod betónové bločky

Ak je plocha určená pod chatku tvorená tvrdým podložím, stačí na plochu vysypať drobné kamienky v hrúbke cca 5 cm

V prípade, že je pôda mäkká alebo vlhká,  podložie sa pripraví v súlade s nasledujúcimi zásadami:

1.Terén je potrebné vyrovnať

2. Vyznačíme si plochu pod budúcou chatkou. Túto plochu zväčšíme na každú stranu o cca 30 cm a znovu vyznačíme zväčšenú plochu. Z vyznačenej zväčšenej plochy je potrebné odstrániť 15 cm povrchovej vrstvy pôdy.

3. Povrch po odstránení vrchnej pôdy vysypať štrkom o frakcii 20-35mm v takom množstve, aby po zhutnení (napr. zhutňovacím strojom) vznikla vrstva min. 15 cm

4.Následne na štrkový povrch vysypať drť ( frakcia 2-9 mm) a ubíjať, aby sa vytvorila ďalšia vrstva s výškou 5 cm.Takto vznikne pevná vrstva o hrúbke cca 20 cm

5.Spevnený terén musí byť vyrovnaný

6. Je potrebné kúpiť viac štrku a zvyšok štrku použiť na vyplnenie priestoru medzi blokmi

Odtiene - krytina, drevo chatiek WP

Odtiene krytiny a dreva WP


krytina červená
krytina čierna
červená čierna
krytina šedá
krytina zelená
šedá zelená
krytina hnedá
 
hnedá  

Farba dreva

 

farbyU3

Odtiene krytiny a dreva LM

Odtiene krytiny a dreva LM

 Krytina

sindel bordovy

sindel hnedy

sindel zeleny

Lazúry

farebne prevedenie

Montáž zrubových chatiek

 

Pred začatím montáže  je vhodné  rozmiestniť všetky prvky na tú stranu kde pri stavbe prídu. Tiež je vhodné oddeliť strešné a podlahové  profily.
Ak chcete mať v chatke drevenú podlahu, je potrebné na podklad umiestniť drevené hranolky s výškou 2 cm  vzdialené od seba asi  50-60 cm
podlaha1

podlaha2

Na všetkých stenových profiloch chatky sú vyfrézované drážky, ktoré umožňujú krížovú väzbu profilov v pravom uhle.  Montáž  záhradných chatiek začíname vždy založením dvoch  polovičných stenových profilov. Na tieto polovičné stenové profily naviažeme v pravom uhle pomocou krížovej väzby už celé stenové profily, na prednej časti ako prvý použijeme profil s výrezom pre dvere.

chatkazac2

montaz2

chatkazac1
Potom  zakladáme stenové profily tak,  aby sa v rohoch vzájomne viazali. Profily musia v rohoch dobre dosadnúť a preto je možné použiť gumené kladivo na doklepávanie.  Pri stavbe stien nie je potrebné používať klince.
stena1
stena2
V prednej časti ako prvý profil bol použitý profil s výrezom pre dvere. Ostatné profily pre prednú stenu sú narezané na také dĺžky, aby sa pomocou nich dali upevniť okná a dvere. Ak vymeníte profily patriace na pravú a ľavú stranu, vymeníte umiestenie okien a dverí. Okná a dvere sú dodávané s rámom. Do týchto rámov sa vkladajú skrátené stenové profily. Takýmto spôsobom sa veľmi jednoducho  upevnia rámy okien a dverí bez použitia skrutiek a klincov. Vhodné je zakladať dvere pri troch osadených profiloch a s motážou okien zažať pri osadených ôsmych profiloch. Ak chcete na chatke umiestniť okno navyše, dodáme Vám navyše rám s oknom. V okennom ráme sú zvonku drážky, do ktorých presne zapadajú stenové profily. V stene najskôr upevníte všetky profily, ktoré budú pod oknom. Na najvyšší profil položíte okenný rám a ceruzkou označíte z oboch strán vnútorné drážky okenného rámu. Podľa značiek skrátite stenové profily tak, aby do okenného rámu z oboch strán zapadli.  Takýmto spôsobom umiestnite okenný rám na miesto, ktoré potrebujete a súčasne ho upevníte do steny chatky.

.

dvere1
dvere2
okno1
okno2
okno3
okno4
Pri chatkách typu DO je potrebné zväčšiť veľkosť výrezu v stenovom profile nad dverami, prípadne pod dverami, v závislosti od toho, či je chatka dodávaná s podlahou alebo bez podlahy. Pri montáži chatiek BP nie je potrebné výrez pre dvere zväčšovať. Po vsadení okna a dverí pokračujeme so stavbou chatky až do konečnej výšky steny. (Zvyčajne 1 profil, pri navýšení chatky viac profilov. )
koniecsteny1
Po stavbe  stien chatky prikročíme k montáži predného a zadného štítu.
stit1
stit2

Po montáži štítov do výrezov na štíte  vložíme  strešné nosníky.  Dôležité je dávať pozor, aby  boli  vpredu i vzadu zarovnané.

stresnosnik1
stresnosnik2
Po upevnení strešných nosníkov prikročíme k montáži strešných dosiek. Tieto sú tvorené z perodrážkového profilu hrúbky 18 mm. Ukladáme ich na  na strešné nosníky lícovou stranou dovnútra chatky a rubovou stranou von.   Nedorážame ich tesne k sebe, ale ponecháme mezi nimi vôľu  cca. 1-1,5mm. Takto predídeme poškodeniu  strechy pri prípadnom navlhnutí perodrážkových dosiek! Môžeme tiež namontovať podlahu, ktorá je tvorená z perodrážky hrúbky  18 mm
strecha1
strecha2
Pokiaľ sú pre príslušný typ chatky dodávané štítové dosky, je potrebné ich pribiť. Potom pristúpime k položeniu strešnej krytiny. Obyčajne sú ako krytina používané bituménové šindle, je však možné použiť i iné druhy strešných krytín podľa želania zákazníka.
krytina1
krytina2
krytina3

Ochrana a nátery

Chatky sú dodávané v neošetrenom (prírodnom) stave.Preto je potrebné čo najskôr po montáži natrieť chatku impregnačným náterom  V závislosti od klimatických podmienok a stavu náteru sú v neskorších rokoch potrebné prípadné ďalšie nátery. Najspodnejší profil chatky doporučujeme natrieť špeciálnym hydroizolačným náterom ako ochranu proti striekajúcej dažďovej vode.

Skladovanie

Pokiaľ si zákazník objedná výrobok bez montáže, je nutné pamätať na to, že každý výrobok sa dodáva v neošetrenom (prírodnom) stave. Z tohoto dôvodu je nutné, aby zákazník zaistil pre skladovanie zastrešený a suchý priestor so stálou vlhkosťou vzduchu mimo dosah vody. Z dôvodu prenikania vlhkosti od zeme nie je vhodné jednotlivé diely skladovať priamo na podlahe. Je nutné ich uložiť na trámky, tak aby boli min. 10cm vzdialené od zeme.

Výplne altánkov DO

Ukážky ďalších výplní altánkov DO: